Tam nekje za vrhom, globoko v Slovenskih goricah se je med dobrim vinom in vinskimi trtami rodil nasad orehov. Orehe so v rodovitno zemljo na začetku tisočletja posadile pridne roke prijaznih ljudi. Globoko v zemljo so orehi pognali svoje korenine od koder so črpali zemeljske darove.

Obsijani s soncem so orehi iz leta v leto rasli v mogočna drevesa, vse do tja kjer se stikata zemlja in nebesa. Ob prvem jesenskem vetru in prvih kapljah dežja padejo na tla domači orehi. Vsak oreh skrbno poberemo, posušimo in iz notranjosti na plan pričaramo božanska orehova jedrca.

Naš nasad orehov

Naš nasad orehov je v primerjavi z drugimi Evropskimi in svetovnimi nasadi zelo majhen saj imamo na enem hektarju posajenih 160 dreves različnih sort. Zaradi nagnjene lege smo orehe sadili v razmaku 8 metrov. Nasad smo skrbno načrtovali in prva drevesa smo posadili v spomladanskih dneh leta 2000.

 

V našem nasadu je posajenih več sort orehov:

Elit je slovenska sorta oreha, ki je vzgojena v Mariboru. Odganja in cveti pozno… več.

Franquette je francoska sorta oreha sorazmerno počasne rasti in je razširjena … več.

Fernor odžene in cveti pozno. Rodi… več.

Fernette je francoski križanec. Odžene in cveti… več.

Lara je naključni sejanec ameriškega porekla ter… več.

Ronde de Montignac je stara francoska sorta oreha, odžene in cveti… več.

G-139 je nemška sorta. Cveti srednje pozno … več.


Smo člani Slovenskega strokovnega društva lupinarjev. Naši orehi spadajo pod blagovno znamko »Slovenski oreh«, ki zagotavlja, da so orehi najvišje kakovostni in pridelani v Sloveniji (orehi so slovenskega porekla – KMG-MID kmetije: 100513263).

Nasad orehov