Z ročnimi pobiralci je pobiranje enostavno, preprosto, hitro in čisto. S tal pobiramo najrazličnejše sadeže kot so jabolka, hruške, orehe, lešnike, olive, mandeljne,… pobiramo lahko tudi tenis žogice, golf žogice, tulce od streliva, …

Kako deluje

Z uporabo fleksibilnih žic ter patentirane oblike ujamemo sadež tako, da zapeljemo pobiralec preko sadeža. Pri tem se žice razpnejo in omogočijo sadežu, da zdrsne v notranjost žičnate košarice.
Ko je pobiralec poln ga enostavno in v nekaj sekundah izpraznimo v vedro s pomočjo odličnega pripomočka za praznjenje.

Velikosti ročnih pobiralcev:

Veliki ročni pobiralec je namenjen za pobiranje večjih sadežev kot so jabolka, hruške in orehi. Z njim lahko pobiramo tudi tenis žogice;
Srednji ročni pobiralec je namenjen pobiranju srednje velikih sadežev kot so orehi, slive, olive in mandeljni. Z njim pobiramo tudi golf žogice;
Mali ročnipobiralec je namenjen pobiranju malih sadežev kot so lešniki.

ČAROVNIJA POBIRANJA

Ročni pobiralec ni igrača, temveč je zelo priročno orodje za pobiranje in zbiranje najrazličnejših oreščkov, sadja in žogic s tal. Pri pobiranju ni napornega sklanjanja in bolečin v hrbtu. Poberemo mnogo hitreje in pri tem privarčujemo še čas. Je lahek in enostaven za uporabo. Ko ga uporabljamo, se zdi kot čarovnija. Enostavno se s pobiralcem zapeljemo čez sadež, sadež ujamemo v mehke žičke in ga poberemo. Zaradi mehkih prožnih žičk, sadeža ne poškodujemo. Uporabljamo ga lahko tako v več centimetrov visoki travi in listju, kakor tudi na neravnih mehkih ali trdih tleh, saj se zaradi prožnosti prilagodi terenu in ne pobira listja in trave.

Doma imamo nasad orehov in v jeseni pride čas pobiranja. Vrsto let smo orehe pobirali tako, da smo se sklanjali, jih pobirali s tal in jih metali v vedra. Ob takšnem napornem pobiranju trpijo kolena in hrbtenica. Sami nismo zmogli več pobrat vseh orehov, saj postajajo drevesa vsako leto večja in tudi pridelka je vedno več, zato smo potrebovali pomoč. Pred dvema letoma smo v roke dobili ročni pobiralec in pobiranje je postalo enostavno, zanimivo, brez umazanih rok in bolečin v hrbtenici in predvsem hitro. Zaradi hitrega pobiranja, smo lahko pobrali vse sami, brez dodatne pomoči.

Ročni pobiralec je zanimiv še za otroke, saj se jim zdi kot igrača in se ob pobiranju igrajo. Ob pobiranju so se otroci prepirali, kdo bo z njim pobiral.

Kako deluje ročni pobiralec?

Leta 2001 je inovator Cecil Holt, Jr. iz Amerike patentiral ta odličen pripomoček za pobiranje orehov. Dejal je, da je idejo za pobiralec dobil v svojih sanjah. Najprej je pripomoček bil namenjen za pobiranje orehov, kasneje pa tudi za pobiranje s tal drugih vrst sadja, oreščkov in raznih predmetov. Z uporabo različnih velikosti pobiralcev so začeli pobirati najrazličnejše večje in manjše okrogle in ovalne predmete.

Ročni pobiralci obstajajo v treh različnih velikostih – veliki, srednji in mali. Za določanja pravilne velikosti morate najprej vedeti, kaj boste pobirali, nato izmerite premer najmanjšega predmeta, oreščka ali sadja, ki ga želite pobirati in v tabeli izberete pravilno velikost ročnega pobiralca. Če pobirate manjše predmete s prevelikim pobiralcem, vam bodo le-ti padali ven, zaradi prevelikega razmaka med žičkami. Prav tako z majhnim pobiralcem ne morete pobirati večjih predmetov, ker se žičke ne razpnejo dovolj, da bi predmet s tal lahko ujele v svojo košarico.

Ko uporabljamo ročni pobiralec nežno valjamo po tleh, saj lahko pri močnejšem pritiskanju in udarjanju trajno poškodujemo žičnato košaro ali zvijemo žičke.

Z uporabo močnih in fleksibilnih žic ter patentirane oblike ujamemo sadež tako, da zapeljemo pobiralec preko sadeža. Pri tem se žice razpnejo in omogočijo sadežu, da zdrsne v notranjost žičnate košarice. Ko je pobiralec poln ga enostavno in v nekaj sekundah izpraznimo v vedro s pomočjo odličnega pripomočka za praznjenje, ki ga namestite na vedro, samokolnico ali zabojnik. Ta deluje tako, da razpre žičke košarice in sadje ali predmeti v košari enostavno padejo v ven. Pri tem ostajajo roke čiste, saj nimamo stika s pobranimi predmeti s tal.

Pobiramo lahko predmete, oreščke ali sadje, ki so okrogle ali ovalne oblike in dovolj močni, da jih ne sploščijo žičke košarice. Višja trava in listje niso ovira, prav tako ne pobira listja, saj travo in listje ob valjanju s pobiralcem poteptamo, sadež pa ujamemo v košarico.

Pri normalni uporabi boste ročni pobiralec uporabljali vrsto let. Vsak pobiralec ima eno leto garancije. Z dostopnostjo rezervnih delov vam vašega pobiralca ne bo potrebno zamenjati, saj boste lahko enostavno zamenjali poškodovani del in pobiralec uporabljali naprej.