Orehe odlikuje veliko maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov, rudnin, vitaminov A, B, C in E ter joda. Njihova uporaba je zelo raznolika: poleg kulinarike je cenjen v kozmetični, farmacevtski in lesni industriji.

Ste vedeli, da je povprečna življenjska doba oreha 120 let, znani pa so orehi, ki dosežejo tudi 300 let in še vedno rodijo. Najdebelejši oreh v Sloveniji se nahaja v Kočevski Reki, saj je njegov obseg kar 434 cm, visok pa je 15 metrov.

Oreh spada v družino juglandaceae in ima štiri rodove z več kot 70 podvrstami, piše Rajko Ocepek v knjigi Pridelovanje in uporaba oreha. Iz rodu juglans sta najbolj razširjena navadni oreh, ki izvira iz Irana in Iraka, zato ga imenujejo tudi perzijski, ter črni oreh, ki izhaja iz Severne Amerike.

Uporabite lahko vse dele orehovega drevesa
Orehi spadajo med lupinasto sadje. Pri nas jih gojijo predvsem zaradi lesa in jedrc, ki vsebujejo veliko maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov, rudninskih snovi in vitaminov A, B, C in E ter jod. Oreh je cenjen tudi v kozmetični, farmacevtski in lesni industriji. Orehovo listje lahko uporabite za zdravljenje sklepov, živcev, gnojnih ran, izboljšanje teka, proti glistavosti itd. Čaj iz orehovih listov pa proti slabokrvnosti, rahitičnosti in zniževanju sladkorja v krvi. Lupine ponekod uporabljajo za pripravo orehovega likerja, orehov les pa je cenjen v mizarstvu.

Oreh ščiti pred boleznimi in škodljivci močan vonj. Ravno tako ga pustijo pri miru voluharji, zajci, srne in druge živali. Res da imajo orehova drevesa veliko pozitivnih lastnosti, je treba na večji pridelek čakati tudi deset in več let, poleg tega je slabo odporen na mraz. Orehe gojijo po vsem svetu, največ pa jih pridelajo v Evropi in Aziji.

Pustite, da plodovi sami padejo na tla
Pred spravilom orehov je treba pokositi travo, da jih lažje vidite. Sicer pa jih lahko pobirate od septembra do sredine oktobra. Za orehe je najbolje, da sami padejo na tla, ne da jih stresete. Takoj, ko jih poberete, morate odstraniti zeleno lupino in jih posušiti. Najbolje je na lesenem podu. Včasih so jih sušili na podstrešju ali v drvarnici. Med sušenjem jih večkrat premešajte. Orehe lahko luščite s kladivom, tako da oreh pokončno postavite na leseno podlago, saj tako ne poškodujete jedrc, ali s posebnimi kleščami.

Za več let jih lahko shranite v zamrzovalnik
Orehe shranite na hladno, na podstrešje ali v shrambo, kjer jih lahko tudi posušite. Ko so popolnoma suhi, jih lahko daste v vreče ali jih vakuumsko zapakirate. Tako jih lahko hranite do osem mesecev, vendar ne več kot eno leto. Pri nizkih temperaturah se jedrca ohranijo dalj časa. Ne postavite jih v neposredno bližini drugih živil, saj radi prevzamejo vonj jabolk, limon, pomaranč … Najboljše bi bilo, da bi jih shranili v luščinah v hladilniku pri 1 °C, in sicer v plastičnih vrečkah. Zluščene pa lahko daste v zamrzovalnik, kjer jih lahko hranite tudi več let, ne da bi spremenili kakovost.

(Vir: rtvslo – moja generacija)