Nova študija je pokazala, da vam lahko ena pest orehov na dan spremeni življenje. Snovi, ki jih vsebujejo, imajo namreč sposobnost, da zavirajo rast tumorjev. Še več. Vplivajo na to, kako se geni prilagajajo na okolje.

Oreh
Da bi se zaščitili pred rakom, uživajte orehe.
Oreh
Tak učinek imajo omega-3 maščobne kisline.

Orehi zavirajo rast tumorjev tako, da zmanjšajo dotok krvi, ki jo ti nujno potrebujejo. Tako se ne morejo razraščati, kot bi se sicer. To je ugotovitev Fakultete za medicino Univerze Harvard. Tak učinek pa naj bi imele predvsem omega-3 maščobne kisline, ki jih vsebujejo orehi.

Dr. Christos Mantzoros, vodja študije, pojasnjuje, da so preučevali, kako orehi pomagajo zdraviti rak črevesja. Ugotovili so, da so imele miši, ki so jih hranili z orehi, v tumorjih kar desetkrat več omega-3 maščobnih kislin kot kontrolna skupina, ki orehov ni uživala. Na dan so zaužile 57 gramov orehov. To je bila edina razlika v prehrani. In zaradi nje so se zmanjšali tumorji. Še več. Znanstveniki so spoznali, da omega-3 maščobne kisline v orehih celo izboljšajo zmožnost genov, da se prilagajajo svojemu okolju, poleg tega delujejo protivnetno. Z vsem tem se pomagajo boriti proti raku. Ni pa isto, če bi preprosto zaužili prehransko dopolnilo. Učinkuje posebna kombinacija, ki jo ima določeno živilo. Tudi to torej, da orehi vsebujejo še ogromno antioksidantov, vitaminov, mineralov. Vse deluje v sinergiji.

Eno najpogostejših obolenj– ključ je preventiva

Rak črevesja je sicer eden najpogostejših v zahodnem svetu, poleg tega ima zelo visoko umrljivost. Tako kot vsak rak močno zmanjšamo tveganje s preventivo – ta pa je zdrav življenjski slog, predvsem zdrava prehrana in dovolj gibanja. Študija univerze Harvard je bila objavljena v zborniku Journal of Nutritional Biochemistry.

(Vir: Vizita)