Vsak dan zaužijte eno pest orehov. Zmešajte jih v jutranjo ovseno kašo ali pozobajte kot malico. Čeprav vsebujejo veliko maščob, so te zdrave, in vam lahko celo pomagajo pri izgubljanju odvečne teže.

Oreh

Znižajo holesterol pa tudi pomagajo izgubiti odvečne kilogramčke.

 Oreščki
Vsi oreščki so zelo zdravi, čeprav vsebujejo precej maščob.

Pomagajo tudi pri hujšanju

Znanstveniki so odkrili, da lahko dieta, ki vsebuje orehe in olivno olje, vodi do iste izgube telesne teže kot dieta, v kateri se odrečemo vsem maščobam. Orehi vsebujejo veliko maščob, a to so zdrave nenasičene maščobe. Zaradi njih se ne zredimo, poleg tega pa znižajo slab holesterol in poskrbijo za bolj zdravo srce.

“Eno bolj neverjetnih odkritij naše študije,” pove vodja, dr. Cheryl Rock z Medicinske fakultete Univerze v Kaliforniji, “je, da orehi, četudi imajo precej maščob in kalorij, ravno toliko pomagajo pri izgubi odvečne teže kot dieta, pri kateri se izogibamo maščobam.”  Toplo priporoča, da orehe vključite v svojo prehrano, in sicer je idealna količina ena pest.

Ameriški znanstveniki so preučevali 245 žensk, starih od 22 do 72 let, vse so bile pretežke. Razdelili so jih v tri skupine, vsaka je eno leto sledila drugačni dieti. V eni so uživale manj ogljikovih hidratov, več maščob. V drugi več maščob in manj ogljikovih hidratov, plus orehe. V tretji malo maščob, več ogljikovih hidratov. Ženske, ki so uživale orehe, so na dan zaužile 43 gramov teh oreščkov. To je malo več kot ena pest. V šestih mesecih so vse ženske v povprečju izgubile 8 odstotkov svoje začetne teže. A ženske, ki so uživale orehe, so imele edine nižji holesterol. Oziroma so imele manj slabega holesterola in več dobrega. Še posebej je bil rezultat dober pri ženskah, ki so bile tik pred tem, da razvijejo sladkorno bolezen.

Čudežni oreščki

Zaključek raziskovalcev je bil, da je treba uživati hrano, ki vsebuje nenasičene maščobe. Zelo dober vir so orehi. Dr. Rock pa dodaja, da bi sedaj radi preizkusili še, ali je možno rezultate posplošiti tudi na moške. Njo in njeno ekipo zanima tudi, ali imajo orehi kakšen vpliv na to, kako hitro smo siti. “Sitost je namreč kritičen dejavnik pri vzdrževanju primerne teže,” pravi. Oreščki so se sicer že v več študijah izkazali za izjemno koristne. Na univerzi v Maastrichtu so tako ugotovili, da 10 gramov katerih koli oreščkov na dan zmanjša tveganje za pojav respiratornih bolezni, kot so astma ali emfizem, za pojav nevrogenerativnih bolezni, kot je demenca, za diabetes in rak in kardiovaskularne bolezni, vključno z infarktom in kapjo. Zato si jih le privoščite.

(vir: Vizita.si)